ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Όλυμπος

 

Η Όλυμπος είναι ένας αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός της βόρειας Καρπάθου, στολίδι ανεκτίμητης αξίας του νησιού. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρων, κατά μήκος του αυχένα των υπωρειών του όρους Προφήτης Ηλίας. Η δυτική πλευρά της Ολύμπου είναι απόκρημνη και στέκεται πάνω από κατωφέρεια που καταλήγει στην θάλασσα ενώ η ανατολική της πλευρά είναι πιο ομαλή και της προσφέρει πρόσβαση στο επίνειό της, το Διαφάνι. Στην περιφέρεια της Ολύμπου, η οποία περιλαμβάνει εκτός από τον ομώνυμο οικισμό, το Διαφάνι, την Αυλώνα, το Τρίστομο και το βόρειο νησάκι της Σαρίας, κατοικούν 556 άτομα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η Όλυμπος παρέμεινε μέχρι πρόσφατα αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και από την υπόλοιπη Κάρπαθο με αποτέλεσμα να αναπτύξει μιαν εντελώς ξεχωριστή και ιδιόμορφη πολιτισμική παράδοση, πολλά στοιχεία της οποίας διατηρεί ζωντανά ακόμα. Χαρακτηριστική είναι η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής που φοριέται ακόμα και σήμερα από τις γυναίκες της Ολύμπου. Η Όλυμπος λόγω της ιδιαίτερης πολιτισμικής της ταυτότητας ορίστηκε ιστορική έδρα του νέου Δήμου Καρπάθου μετά τη σύστασή του στη βάση του Σχεδίου Καλλικράτης, ενώ με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου έχει ονομαστεί "Πόλις του ζώντος λαϊκού πολιτισμού της Δωδεκανήσου" (2008).

Στην αρχαιότητα, οι κυριότερες πόλεις της βόρειας Καρπάθου ήταν η Βρυκούς (Βρυκούντα – ή Βρουκούντα στο τοπικό ιδίωμα) και η Σάρος που ήταν χτισμένες στα παράλια. Τον 7ο αιώνα μ.Χ. λόγω των επιδρομών, κυρίως των Σαρακηνών πειρατών, οι κάτοικοι των αρχαίων πόλεων εγκατέλειψαν τις αρχικές τους εστίες και αναζήτησαν καταφύγιο σε ορεινότερα και πιο δυσπρόσιτα σημεία του νησιού με αποτέλεσμα να ιδρύσουν τον σημερινό οικισμό Όλυμπος (ή Έλυμπος στο τοπικό ιδίωμα). Την ονομασία Όλυμπος την οφείλει στο παλαιότερο όνομα του βουνού στους πρόποδες του οποίου χτίστηκε, και το οποίο σήμερα ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.  Ο οικισμός χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των μεσαιωνικών νησιωτικών οικισμών, με ένα μεγάλο αριθμό ανεμόμυλων στη ράχη και νερόμυλων στον παρακείμενο χείμαρρο.

Μέχρι την δεκαετία του 1980 ο δρόμος που συνέδεε τον οικισμό με το υπόλοιπο νησί ήταν ιδιαίτερα δύσβατος με αποτέλεσμα η επικοινωνία του οικισμού με την υπόλοιπη Κάρπαθο να γίνεται κυρίως μέσω θαλάσσης από το λιμάνι του Διαφανίου. Η βελτίωση του οδικού δικτύου βοήθησε πολύ στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η οποία ήταν ραγδαία μετά το 1990.

Στο χωριό της Ολύμπου, λειτουργούν σήμερα Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις και στο Διαφάνι το Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Δυστυχώς, ο αριθμός των μαθητών παραμένει σταθερά μειούμενος, λόγω της μετανάστευσης των κατοίκων.

(πηγή: wikipedia)

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath