ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Όλυμπος: Αυλώνα - Βρυκούντα

 

Η Βρυκούντα αποτελούσε στην αρχαιότητα μία από τις τέσσερις πόλεις της Τετραπόλεως της Καρπάθου. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού πάνω σε μία μικρή χερσόνησο.

Η πεζοπορία αυτή αποτελεί μία πρόκληση για τον επισκέπτη, ο οποίος θα μείνει ικανοποιημένος από την «ανακάλυψή» της πόλεως και του ιδιαιτέρως άγονου και ξηρού περιβάλλοντος χώρου. Είναι αυτό που ονομάζουν πολλοί η άγρια ομορφιά του νησιού.

Η πεζοπορία, εύκολη στο σύνολό της, ξεκινά από το οροπέδιο της Αυλώνας, τη μοναδική πεδιάδα κοντά στην Όλυμπο, όπου οι κάτοικοί της καλλιεργούν τα κτήματά τους.

Ακολουθώντας το χωματόδρομο με κατεύθυνση προς Βορά, θα δείτε την πέτρινη επιγραφή στην είσοδο του μονοπατιού. Λίγη ανηφόρα στην αρχή και στη συνέχεια αφού περάσετε το λόφο και ο οικισμός της Αυλώνας χαθεί πίσω σας, αρχίζει η κατηφόρα. Κοντά στη μέση της διαδρομής μπορείτε να ακολουθήσετε την επιγραφή προς τα αριστερά, προς το «μνημείο με τις ασπίδες», το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν τόπος θυσίας στην αρχαιότητα.

Λίγο πιο κάτω μπορείτε να κάνετε μία στάση για ξεκούραση στο μεγάλο βράχο. Φαίνεται πια καθαρά η παραλία της Βρυκούντας στα βόρεια καθώς και το μονοπάτι που κατηφορίζει προς αυτή. Ακολουθώντας το, σύντομα θα φτάσετε στη ρίζα της χερσονήσου όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας και τους λαξευμένους βράχους της παλιάς νεκρόπολης. Θα εντυπωσιαστείτε από τα κυκλώπεια τείχη της παλιάς πόλης της Βρυκούντας. Το μονοπάτι τελειώνει σχεδόν στη μύτη της χερσονήσου, σε ένα υπόστεγο και στο καμπαναριό, ακριβώς πάνω από το σπήλαιο που φιλοξενεί το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.  Η είσοδος στο σπήλαιο θεωρείται απαραίτητη. Εδώ γιορτάζεται με τιμή και μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι από τους Ολυμπίτες και Διαφανιώτες η μνήμη του Αγίου Ιωάννη το βράδυ της παραμονής και ανήμερα στις 29 Αυγούστου. Κόσμος πιστών προσέρχεται είτε περπατώντας αυτό το μονοπάτι είτε με βάρκα από το Διαφάνι για να παρακολουθήσουν τον εκκλησιασμό και να πάρουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Επαφή με το παρελθόν αποτελεί και η επιγραφή του Σάμιου γιατρού που προσέφερε τις υπηρεσίες του στην πόλη της Βρυκούντας και γι’ αυτό τιμήθηκε από τους κατοίκους της.

Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης την τοποθεσία Πελεκητός Αρός, με τη μικρή φυσική πισίνα και το άγριο βράχινο ανάγλυφο, μια έντονα απόκοσμη έκταση. Στο δρόμο πολύ πιθανό να πετύχετε να περιφέρονται τους εναπομείναντες πια κατοίκους της Βρυκούντας, συμπαθητικά γαϊδουράκια, πρόβατα και κατσίκια.

Μήκος διαδρομής: 4,2 km

Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα 30 λεπτά (+ επιστροφή)

Χαρακτηριστικά: Εύκολη πεζοπορία σε ένα επίσης πολύ ξηρό τοπίο με ελάχιστη βλάστηση. Διαδρομή τόσο με ιστορικό όσο και με θρησκευτικό και λαογραφικό ενδιαφέρον.

Γεωγραφικές συνεταγμένες:

avlona_olympos shields_tombs

agios_ioannis_vrykounta vrykounta_walls

vrykounta_panorama

 

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath