ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Πηγάδια: Άγιος Νικόλαος - Πανορμίτης - Σημαία (Ακρόπολη Ποσιδείου)

 

Η πιο απλή διαδρομή μέσα στα Πηγάδια, όπου σε λίγα μόλις λεπτά ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την καταπληκτική θέα από την ακρόπολη του παλιού Ποσειδίου (ή Ποτίδαιον, προς τιμή του θεού Ποσειδώνα) προς την πρωτεύουσα του νησιού.

Ξεκινώντας από το λιμάνι, στη ρίζα της προβλήτας, ανεβαίνουμε την τσιμεντένια σκάλα που οδηγεί στο πάνω στενό. Ο πεζόδρομος θα μας οδηγήσει σε λιγότερο από πέντε λεπτά στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται και το κοιμητήριο της πόλης. Είναι χτισμένο πάνω στην άκρη του βράχου, με θέα στην απέραντη θάλασσα και είναι το πρώτο οικοδόμημα που κυριολεκτικά συναντά το καράβι στο έμπα του. Ο Άγιος Νικόλαος γιορτάζει την 6η Δεκέμβρη και είναι ο πολιούχος Άγιος των Πηγαδίων. Έξω από το προαύλιο, μικρά πέτρινα σκαλοπάτια και ένα μονοπάτι θα οδηγήσει τον επισκέπτη στο πιο πάνω ξωκλήσι, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (ή Πανορμίτη) που γιορτάζει την 8η Νοέμβρη. Από εκεί έχουμε τη δυνατότητα να ανέβουμε ακόμα πιο ψηλά, στην πλαγιά της Ακρόπολης και να συναντήσουμε το βράχο όπου κυματίζει περήφανα η ελληνική σημαία. Η θέα από αυτό το σημείο κόβει κυριολεκτικά την ανάσα, με τα Πηγάδια και τη μεγάλη παραλία τους να απλώνονται από κάτω και στο βάθος απέναντι να φαίνονται τα πιο κοντινά χωριά των Μενετών, του Απερίου και της Βωλάδας. Μπορείτε να κατεβείτε από αυτό το σημείο, είτε πηγαίνοντας πίσω στον Πανορμίτη και κατεβαίνοντας στη συνέχεια τη μεγάλη σκάλα του έως το πάνω στενό, είτε αν είστε ακόμα πιο τολμηροί, κάνοντας το γύρω της ακρόπολης.

Δυστυχώς, στις μέρες μας δε σώζεται κάποιο εύρημα από την αρχαία εποχή στην ακρόπολη, η οποία τυγχάνει να είναι κτισμένη και ιδιόκτητη στην κορυφή της. Οποιοδήποτε εύρημα από εκείνη την εποχή φυλάσσεται στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στα κτίρια του Επαρχείου.

Μήκος διαδρομής: 0,7 km

Διάρκεια πεζοπορίας30 λεπτά (σύνολο)

Χαρακτηριστικά: Πολύ εύκολη και χαλαρή διαδρομή. Λίγη προσοχή στην ανηφόρα από τον Πανορμίτη προς τη σημαία.

Γεωγραφικές συντεταγμένες:

 

Λογότυπο ΕΣΠΑ-ΜΝΑΕ

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath