ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Πηγάδια: Παναγία Λαρνιώτισσα - Αγία Κυριακή - Πευκoδάσος

 

Mία πανέμορφη και σχετικά εύκολη διαδρομή για τους λάτρεις της φύσης. Η ανατολή του ηλίου προσελκύει πάρα πολλούς επισκέπτες στη διαδρομή αυτή καθώς λαμβάνει χώρα το εντυπωσιακό θέαμα. Κατά μήκος της ασφάλτου υπάρχει και μικρό κομμάτι χωματόδρομου. Πευκόφυτο δάσος σε όλη τη διαδρομή  καλύπτει και τις δύο πλευρές του δρόμου. Ανεβαίνοντας στα αριστερά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου και λίγο πιο πάνω επίσης στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ζαχαρία.  Οι ντόπιοι Πηγαδιώτες και όχι μόνο  συνηθίζουν να προσφέρουν γλυκά και κεράσματα ανήμερα της γιορτής τους. Στη στροφή, αμέσως μετά τον Προφήτη Ζαχαρία, βρίσκεται ένας βράχος, όπου, σύμφωνα με μια λαϊκή δοξασία, είναι το αποτέλεσμα ύβρεως (τιμωρίας) για ένα άρτο που πετάχτηκε στο σημείο αυτό, ο οποίος στη συνέχεια πέτρωσε. Η εκκλησία της Λαρνιώτισσας με τη μεγάλη αυλή είναι συνήθως η πρώτη στάση για ξεκούραση (περίπου 45 λεπτά περπάτημα). Οι αγιογραφίες του τέμπλου είναι φτιαγμένες από λαϊκό αγιογράφο. Η εικόνα της Παναγίας είναι φτιαγμένη με ψηφίδες. Η χάρη της Παναγίας της Λαρνιώτισσας γιορτάζεται την ημέρα της γέννησης της Θεοτόκου στις 9 Σεπτεμβρίου, το πανηγύρι πραγματοποιείται όμως το απόγευμα της παραμονής της εορτής της. Στον αυλόγυρο υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την πραγματοποίηση του πανηγυριού.  Μετά τη ξεκούραση μας περιμένει μια δύσκολη ανηφόρα περίπου μισής ώρας μέσα στο πράσινο και με πανοραμική θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Πάνω στο βράχο σε στρατηγική θέση αντικρίζει ο πεζοπόρος με δέος το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Η παράδοση λέει ότι όταν οι Ιταλοί κατέκτησαν την Κάρπαθο, θέλησαν να μετατρέψουν το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής σε φρούριο λόγω της στρατηγικής του θέσης και για το σκοπό αυτό το έβαψαν πράσινο. Την επόμενη μέρα το εκκλησάκι ήταν λευκό. Το ξαναέβαψαν πράσινο και την επόμενη μέρα το βρήκαν λευκό. Ανέκριναν τους κατοίκους της περιοχής και μάλιστα σκότωσαν κάποιους στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον ένοχο που έβαφε το εκκλησάκι λευκό. Επειδή κανένας δεν γνώριζε τίποτα αποφάσισαν να παραφυλάξουν το βράδυ για να δουν τι συμβαίνει. Έκπληκτοι είδα μία γυναικεία μορφή που δεν πατούσε στη γη να βάφει μόνης της το εκκλησάκι. "Madonna", αναφώνησαν και εγκατέλειψαν την ιδέα να μετατρέψουν το εκκλησάκι σε φρούριο. Το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής πραγματοποιείται την παραμονή της γιορτής της στις 6 Ιουλίου.

Συνεχίζοντας στο χωματόδρομο και στρίβοντας μετά από λίγο δεξιά, θα βρεθούμε στο σημείο όπου υπάρχουν οι κεραίες και το παλιό πυροφυλάκιο. Από το πυροφυλάκιο μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά του ανοιχτού πελάγους στα ανατολικά καθώς και της Παναγίας Λαρνιώτισσας με το σταυρό.

Γυρίζοντας λίγο πίσω, θα δείτε την πινακίδα της ορειβατικής ποδηλατικής διαδρομής (camino trail). Αυτή η διαδρομή αποτελεί και μονοπάτι το οποίο οδηγεί, μέσα από ένα εντυπωσιακό πευκόδασος, στην κορυφή των Πηγαδίων. Κατεβαίνοντας το δρομάκι βρίσκεστε ανάμεσα στο Σίσσαμο και το Νιοχώρι, τις δύο συνοικίες των Πηγαδίων στα ψηλά, απ’ όπου εύκολα πια μπορείτε να φτάσετε ξανά στο κέντρο.

Παρατηρήσεις: Η διαδρομή συμπίπτει με μεγάλο τμήμα της διαδρομής ΚΑ01 του Δήμου Καρπάθου.

Μήκος διαδρομής: 8 km

Διάρκεια πεζοπορίας: 2 ώρες 45 λεπτά (κυκλική)

Χαρακτηριστικά: Εύκολη διαδρομή μέχρι την Παναγία Λαρνιώτισσα. Δύσκολη ανηφόρα μέχρι την Αγία Κυριακή. Μεγάλο μέρος μέσα από πεύκα.

Γεωγραφικές συντεταγμένες:

 

 

Λογότυπο ΕΣΠΑ-ΜΝΑΕ

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath