ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Απέρι

 

Το Απέρι είναι ένα από τα ιστορικότερα χωριά στα ημιορεινά του νησιού της Καρπάθου. Απέχει 8 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια. Μαζί με τους οικισμούς Μερτώνα και Κατώδιο, αποτελούν την Τοπική Κοινότητα Απερίου του Δήμου Καρπάθου. Στο Απέρι υπάρχουν οι βοτσαλωτές παραλίες της Αχάτας, της Κυρά Παναγιάς, του Κάτω Λάκκου και του Μακρύ Γιαλού.

Το χωριό ήταν αρχικά κτισμένο στην κορυφή του βουνού Κoράκι, όπου υπάρχουν και λείψανα του κάστρου που προφύλασσε το χωριό από τους πειρατές. Μετά από σημάδια που φανέρωσε, σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία, το χωριό κατέβηκε από την κορυφή στους πρόποδες του βουνού κι έπειτα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την κοιλάδα.

Το Απέρι ήταν πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 1892, οπότε αυτή μεταφέρθηκε στα Πηγάδια. Στα 1815 αποκόπηκε από το Απέρι το γειτονικό χωριό Βωλάδα, η οποία αποτελούσε ως τότε τμήμα του. Στις 11 Οκτωβρίου του 1944, όταν οι Ιταλοί αποικιοκράτες συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν στους επαναστατημένους Καρπαθίους, υψώθηκε στο Απέρι μετά από χρόνια και πάλι η ελληνική σημαία.

Σήμερα, μπορεί να λεχθεί ότι, το χωριό αποτελεί το πνευματικό κέντρο του νησιού. Αν και ο πληθυσμός έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της μετανάστευσης, εδώ εξακολουθεί να βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητρόπολεως Καρπάθου και Κάσου, καθώς επίσης λειτουργούν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικό, γυμνάσιο, γενικό λύκειο).

(πηγή: wikipedia)

Λογότυπο ΕΣΠΑ-ΜΝΑΕ

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath