ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Απέρι: Προφήτης Ηλίας - Άγιος Νικόλαος (Βρόντη)

 

Ξεκινώντας από τη διασταύρωση στον περιφερειακό δρόμο του Απερίου, ανηφορίζουμε το χωματόδρομο με κατεύθυνση προς το ξωκλήσι της Υπαπαντής. Μετά την ανηφόρα, θα βρεθούμε ανάμεσα σε περιφραγμένα περιβόλια. Αμέσως μετά τα περιβόλια, στα αριστερά, ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του απόκρημνου βράχου, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Θα δείτε στο δρόμο σας και μία παράκαμψη για πιο τολμηρούς, «το μονοπάτι του Μάρκου», όπως τελευταία έχει καθιερωθεί να λέγεται, λόγω του ντόπιου περιπατητή που το έχει ήδη διασχίσει πάνω από 3000 φορές, το οποίο οδηγεί επίσης από πιο απότομο πέρασμα στον Προφήτη Ηλία. Η θέα από την κορυφή είναι πραγματικά εκπληκτική. Απέναντι φαίνονται τα χωριά του Απερίου, της Βωλάδας, του Όθους και των Μενετών στο βάθος αριστερά. Κάτω από τα πόδια μας, στα ανατολικά, απλώνεται ο δρόμος που οδηγεί στην παραλία της Αχάτας και η θέα του ανοιχτού πελάγους, ενώ στα νότια φαίνονται τα Πηγάδια.

Κατηφορίζοντας από το ίδιο μονοπάτι, μπορείτε είτε να επιστρέψετε στο σημείο εκκίνησης ή να συνεχίσετε ανάμεσα στους λόφους, όπου θα βρεθείτε σε ένα μεγάλο πλάτωμα με θέα τα Πηγάδια και τον όρμο τους. Σε λίγο θα φτάσετε στην άκρη του πλατώματος, ακριβώς πάνω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όπου ξεκινά η απότομη κατάβαση προς το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Βρόντη. Κατά την κατάβαση, η εκπληκτική θέα πάντα του όρμου των Πηγαδίων θα σας αποζημιώσει. Ο Άγιος Νικόλαος είναι ίσως το μόνο μέρος που θα βρείτε ψηλά πεύκα και λίγη δροσιά, ιδιαίτερα αν περπατήσετε τη διαδρομή τους θερινούς μήνες. Από εκεί ξεκινούν τα πέτρινα σκαλιά που θα σας οδηγήσουν στην παραλία των Πηγαδίων.

Μήκος διαδρομής: 6,5 km

Διάρκεια πεζοπορίας: 3 ώρες (σύνολο)

Χαρακτηριστικά: Αρκετά απαιτητική πεζοπορία με ανηφορική αρχικά και κατηφορική διαδρομή στο τέλος, σε ένα τοπίο με πολύ χαμηλή βλάστηση και λίγα δέντρα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο απότομο κατέβασμα του λόφου προς τον Άγιο Νικόλαο. Πολύ καλή σηματοδότηση.

Γεωγραφικές συνεταγμένες:

 

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath