ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Απέρι: Γήπεδα - Σπήλαιο Λιμνιώτη

 

Βορειοανατολικά της περιοχής της Αχάτας στη θέση «(Σ)κιφτά», όχι μακριά της θάλασσας, σε απόκρημνη ακτογραμμή της ευρύτερης περιοχής «Δεντρολά» του Απερίου, βρίσκεται ένας σπάνιος σπηλαιολογικός θησαυρός που η φύση προνομιακά προίκισε το νησί μας, αλλά παραμένει άγνωστος ακόμα και στο ευρύ καρπαθιακό κοινό. 

Ξεκινώντας από το δημοτικό στάδιο στο Απέρι, ακολουθήστε τον ασφαλτόδρομο της Αχάτας. Στη συνέχεια υπάρχει η διασταύρωση με  τον αγροτικό δρόμο του Πετρωνά, όπου βρίσκεται και μία επίπεδη έκταση όπου μπορείτε να αφήσετε πιο κοντά το αυτοκίνητο. Ακολουθώντας το χωματόδομο, περνούμε μέσα από μάντρες με πρόβατα. Το  μονοπάτι ξεκινά σε μία διασταύρωση με το χωματόδρομο του Πετρωνά, στο σημείο όπου πέρναγε το παλιό μονοπάτι και οδηγεί στο «Σπήλαιο του Λιμ(ν)ιώτη». Ένα μεγάλο μέρος του είναι τσιμεντόκτιστο και γίνεται απότομα κατηφορικό στα τελευταία πέτρινα σκαλιά, κοντά στα τελευταία μέτρα.

Το σπήλαιο είναι καλά κρυμμένο, μετά από μία τελευταία στροφή και ένα δύσκολο πέρασμα σε βράχους, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Διαθέτει πολύ χαμηλό στόμιο  πρόσβασης στο εσωτερικό που αναγκάζει τον επισκέπτη να σκύψει για να μπει στα ενδότερα. Eυχάριστη έκπληξη όμως περιμένει τον επισκέπτη, με το έμπα. Το βάθος και ο θόλος του σπηλαίου είναι τεράστιος με εντυπωσιακό πολύχρωμο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο. Με χρήση φωτιστικών μέσων μένεις έκθαμβος στη θέα πλήθους από τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε απίθανους συνδυασμούς και χρώματα, με λιμνούλες που σχηματοποιήθηκαν από το ουράνιο χέρι του δημιουργού πριν εκατομμύρια χρόνια, αφού για ένα κυβικό εκατοστό σταλακτίτη απαιτούνται γεωλογικές διεργασίες εκατό χρόνια και βάλε να σχηματοποιηθούν.

Ξεκινώντας από τα αριστερά, εσωτερικά του σπηλαίου, είναι δυνατή η περιήγηση σε ανώτερο επίπεδο συναντώντας έναν αξιόλογο αριθμό φυσικών εκθεμάτων.

Πρόκειται για σπάνιας ομορφιάς αφύλακτο σπήλαιο. Παρακαλούμε, προσέξτε ιδιαιτέρως το χώρο κατά την επίσκεψή σας.

Χάρτης διαδρομής Απέρι - Σπήλαιο Λιμνιώτη

Μήκος Διαδρομής: 3,7 km

Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα 30 λεπτά (+ επιστροφή)

Χαρακτηριστικά: Εύκολη πεζοπορία και με έντονο γεωλογικό ενδιαφέρον. Προσοχή στα τελευταία πέτρινα σκαλιά του μονοπατιού. Θα χρειαστείτε φακό.

Γεωγραφικές συνεταγμένες:

entrance_limniotis_cave inside_limniotis_cave

stalagmite_limniotis_cave

Λογότυπο ΕΣΠΑ-ΜΝΑΕ

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath