ΜΝΑΕ - 1ο ΕΠΑΛ Καρπάθου

 

Αρκάσα: Πλατεία - Παλαιόκαστρο

 

Η Αρκάσα εντυπωσιάζει για την καταπράσινη φύση της και τις εξωτικές παραλίες της με τα σμαραγδένια κρυστάλλινα νερά. Ο οικισμός (χωριό) «Αρκάσα» είναι γνωστός από την αρχαία πόλη Αρκεσία, μία από τις τέσσερις πόλεις της Τετραπόλεως της Καρπάθου, που βρισκόταν πάνω στο βράχο με το όνομα Παλαιόκαστρο.

Ξεκινώντας από την πλατεία του οικισμού και ακολουθώντας τα στενά, θα βρείτε στα ριζά του μεγάλου βράχου την τρίκλιτη Βασιλική εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Σε αυτή τη θέση, υπήρχε η παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, χρονολογημένη από τον 5ο αιώνα, της οποίας διατηρείται άριστα μέχρι και σήμερα το ψηφιδωτό δάπεδο.  Σημειωτέον, ότι τα οικοδομικά υλικά του παλιού ναού προέρχονται από αρχαίο ναό που προϋπήρχε στη θέση αυτή.

Το λαξευμένο στα βράχια μονοπάτι μπορεί να φαίνεται ανηφορικό, αλλά είναι σύντομο (δεκαπεντάλεπτη εύκολη ανάβαση) και πέρα από τη μοναδική αίσθηση του να περπατάτε μέσα σε μια αρχαία πόλη, η θέα της απέραντης θάλασσας και του ουρανού καθώς και το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα  θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω.

Στο Παλαιόκαστρο, ή Παλιόκαστρο όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, οι αιώνες της ιστορίας της Καρπάθου συναντώνται με τρόπο μοναδικό. Πάνω από τα κυκλώπεια μυκηναϊκά τείχη στοιβάζονται σωροί από πέτρες μεσαιωνικών κτισμάτων, κιονόκρανα και στήλες επαναχρησιμοποιούνται για να φτιάξουν «μιτάτα», αρχαίες δεξαμενές χάσκουν και δίπλα τους στέκονται ακόμη κρυφά-αόρατα παρατηρητήρια του πελάγους. Στο βράχο αυτό φημολογείται ότι διαδραματιζόταν σκλαβοπάζαρο στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η αρχαία Αρκεσία, όπως αλλιώς είναι γνωστή η περιοχή του Παλαιόκαστρου, είναι πάντα ανοιχτή στο κοινό και πάντα έχει να προσφέρει κάτι σημαντικό σε όποιον την επισκεφθεί, με την προφανώς μοναδική θέα στα δυτικά του νησιού και στο νησί της Κάσου.

Χάρτης διαδρομής Αρκάσα - Παλαιόκαστρο

Μήκος διαδρομής: 2,3 km

Διάρκεια πεζοπορίας: 45 λεπτά (+ επιστροφή)

Χαρακτηριστικά: Πολύ εύκολη πεζοπορία με έντονο ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Προσοχή στην ανάβαση του βράχου, καθώς τμήματα του μονοπατιού έχουν καταστραφεί και θέλουν συντήρηση.

Γεωγραφικές συνεταγμένες:

paleokastro_arkasa agia_sofia_arkasa

antiquities_paleokastro_arkasa agios_nikolaos_arkasa

Λογότυπο ΕΣΠΑ-ΜΝΑΕ

1ΕΠΑΛ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Πηγάδια, 85700 Κάρπαθος

Τηλ. – Fax: 2245022880

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

blog: https://blogs.sch.gr/1epal-karpath